Les formigues respiren?
Observant les formigues es trobaven en un espai molt petit i amb poca ventilació. A més, són moltes formigues les que s'hi troben en aquest espai i ens vam preguntar com podien repisrar en un espai tant petit. Nosaltres, quan ens trobem en un lloc molt petit i amb poca ventilació ens agoviem i notem que no podem respirar. A partir d'aquí va començar a sorgir una discussió interessant.
-Noies, creieu que els hi hauriem de fer algun forat o fins i tot deixar oberta la tapa del formiguer? -Ferran.
-No!! que sinó s'escaparan! -Clara.
-Però és veritat això que diu el Ferran, sembla que no puguin respirar en un espai tan limitat...- Amanda.
-Potser els hi passa com a nosaltres, que quan no tenim molt d'espai ens agoviem... -Anna.
-Però elles són molt peties, potser no necessiten tant oxigen com nosaltres. -Clara.
-Sí, això també és cert. -Ferran.
-Però com respiren les formigues? -Amanda
-Doncs deuen tenir nas, com nosaltres, no? -Anna.
-Home, no! Segur que és per les antenes... -Clara.
-Vols dir, clara? Em sembla molt estrany... -Amanda.
-Jo estic amb la Clara! Dubto que tinguin nas, segur que respiren per les antenes! -Ferran.
Després d'aquesta diversitat d'opinions vam tenir la necessitat de buscar informació sobre el tema perquè no ens posàvem d'acord. Vam descobrir que les formigues tenen un aparell respiratori ben diferent al nostre. No tenen pulmons, ni bronquis, ni alvèols, respiren mitjançant la respiració traqueal que és un tipus de respiració que tenen tots els insectes.
La respiració traqueal té dues parts necessàries perquè es pugui dur a terme: les tràquees i els estigmes. Els estigmes són una mena de foradets que tenen en el cos que reben i expulsen l'aire, són els orificis que comuniquen amb l'exterior. Aquests connecten amb les tràquees que són unes cavitats que s'encarreguen de fer l'intercanvi d'oxigen i diòxid de carboni amb les cèl·lules.
Com hem dit anteriorment, tots els insectes duen a terme la respiració traqueal. Els saltamartins podrien ser un exemple. Com les formigues, tenen uns estigmes que comuniquen amb l'exterior i és per on entra l'oxígen, que anirà a parar a les tràquees i faran l'intercanvi de gasos. L'oxígen anirà a les cèl·lules i el diòxid de carboni s'expulsara un altre vegada pels estigmes. En la foto que hi ha a continuació es pot veure com són els estigmes dels insectes i on es troben en el cas del saltamartí.
Amb aquesta cerca hem pogut resoldre els dubtes que teniem abans. Les formigues no respiren pel nas, com deia l'Anna, ni tampoc per les antenes, com deia la Clara i el Ferran, sinó que respiren pels estigmes que es troben en el cos de les formigues. Per tant hem aclarit el dubte principal que teniem sobre per on respiren les formigues.
Webgrafía:
Lorena Ibars, Júlia Giralt, Alba Ortin i Jordi Catala. (21 de Març de 2013). Respiració Traqueal. [en línia] [Recuperat el: 10/12/2015], de Slide Share. Disponible en: http://www.slideshare.net/jocdelabolasuperior/la-respiracio-traqueal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada