Com s'organitzen entre elles?
Des del primer dia, ens havíem fixat que les formigues tenien diferents formes, algunes eren més petites que les altres, però fins que no ens vam plantejar una mica més a fons quin era el motiu d’aquestes diferències no vam treure l’entrellat.
- Noies, us heu fixat que no totes les formigues tenen la mateixa forma?-Ferran.
- Ostres tens raó… Algú sap perquè deu ser això? -Anna.
- Jo quan era més petita al pati de l’escola, alguna vegada havíem observat a les formigues i la mestre ens havia comentat que hi havien diferents rols dins un niu de formigues. -Clara.
- Ah si? els recordes? -Amanda.
- Crec, que una mica si. Aviam…existien diferents tasques: protegir el formiguer, tenir cura de la seva reina, aconseguir aliment i construir l’interior de la colònia.
- Clara.
- Ara m’estan sorgint més preguntes, com per exemple: Com s’organitzen les formigues entre elles?- Anna.
- La veritat és que això no t’ho sabria respondre Anna. Algú o sap?- Clara.
- A mi, em sembla que n’hi ha una que és la que mana que és diu formiga reina- Ferran.
- Doncs a mi, a part de la formiga reina, em sembla recordar que també existien formigues obreres. Proposo buscar-ho, que us sembla?- Amanda.
Veient aquesta imatge, podem observar que cada formiga té la seva feina. La formiga Reina: És l'encarregada d'iniciar la construcció del niu i és la mare de totes les formigues, ja que és l'única del formiguer fèrtil. El Mascle: Encarregat de fecundar a la reina. Les formigues obreres: Aquesta tasca la realitzen una gran quantitia de les formigues dins el formiguer, són les encarregades de cuidar a la reina i a les larves, i de manenir en bon estat el formiguer. També tenen la tasca de recol·lectar el màxim aliment possible. Les formigues soldats: Dins el grup de les obreres trobem un altre tasca la de defensar el niu. En aquest cas s'encarreguen les formigues soldat, són igual que les obreres però una mica més gran, ja que la seva tasca és la protecció de la colònia.
Per últim, hem trobat una fotografia que fa referència als diferents tamanys de les formigues, segons quina sigui la seva funció.
Webgrafia
- Núria Leyes, Mireia Linares. Les formigues. 03/12/2015, de xtec Sitio web: http://www.xtec.cat/~jbiayna/jjcc/arxiu/treballs00/70.pdf
- Laia Torrades; Carola Fernandez. (2011). Presentació formigues. 03/12/2015, de slideshare Sitio web: http://www.slideshare.net/Laia92/presentacio-formigues
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada