Llegint els detalls del formiguer que vam comprar, vam observar que deia que, amb el gel, no ens havíem de preocupar ni pel menjar i ni pel beure, de manera que suposem que en el gel hi ha l'aigua tot i que no hem acabat de resoldre el dubte de com s'ho fan per beure.
Així doncs, vam decidir posar-les en el formiguer amb alguns trossets de pipes. En el moment de posar-les dins, vam tenir molts problemes. Les formigues estaven molt nervioses i s'intentaven escapar. Va ser en aquest moment que vam observar que, a diferència de les formigues proporcionades pel CDEC, aquestes presentaven mides molt diferents. Algunes eren molt més petites que les altres però totes seguien una estructura igual.
-Totes tenen sis potes. -Anna.
- Sí, quins insectes tenen, també, sis potes? -Ferran.
- Tots els insectes en tenen sis: els escarbats, les abelles, les mosques, les papallones, etc. -Clara.
- Clara, t'has fixat que tots els que has dit tenen ales? Vaig llegir en un llibre que la majoria d'insectes tenien ales. De formigues, jo n'he vist moltes amb ales, però cap de les nostres en té... -Amanda.
- Perquè només són algunes formigues que en tenen, d'ales, no totes. -Anna.
- Però a mi el que més em sobta és que estan dividides en tres parts molt diferenciades. -Clara.
- Com les abelles! -Amanda
- Jo crec que la primera és el cap, la segona és el cos i l'última és el cul. -Ferran.
- Segur? La última part és la més gran... -Anna.
- Jo no crec que les parts es divideixin així... però tampoc sé exactament com. -Amanda.
- Ho busquem?
Veient aquesta imatge observem que les parts són: el cap, el tòrax i l'abdomen en aquest ordre. Però tots els insectes que es divideixen en tres parts són així? Com no ho tenim clar hem decidit buscar informació.
En aquesta imatge podem veure que les abelles també tenen la mateixa estructura pel que fa a la morfologia. Aquests no són els únics insectes que segueixen la mateixa estructura. Com veiem a la següent imatge les papallones també es divideixen igual:
Amb això suposem que tots els insectes segueixen el mateix patró. Però ens sorgeixen més dubtes sobre què trobem en cada part, i com no ens posem d'acord hem decidit buscar informació.
- En el cap: Observem les dues antenes, que les fan servir per olorar, tocar i degustar; dos ulls i una mandíbula molt forta.
- El tòrax: compost per les sis potes, acabades en garres per tal de poder escalar i agafar-se a diferents superfícies.
- Abdomen: Aquesta esta unida amb el tòrax mitjançant la cintura.
Hem recuperat la pregunta que es va fer l'Amanda en un principi sobre si totes les formigues tenen ales o no i hem esbrinat que a vegades la reina i el mascle tenen ales. Aquestes es cauen en el primer vol del mascle. Però en el cas de la reina, no hem pogut esbrinar quan cauen.
Webgrafia:
- Ferran Turmo i Gort. (26 de setembre de 2008). Fauna i Flora. [en línia] [Recuperat el: 08/12/2015], de wordpress. Disponible en: http://blocs.xtec.cat/faunaiflora/2008/09/26/les-formigues/
- Sofia Chiquetts. (1 de març de 2012). Hormigas, hormiguitas y hormigotas. [en línia] [Recuperat el: 08/12/2015], de Blogger. Disponible en: http://coloreandoletras.blogspot.com.es/2012/03/hormigas-hormiguitas-y-hormigotas.html
- Eduardo Conolly (21 de març de 2010). [en línia] [Recuperat el: 15/11/2015]. Slideshare. Disponible en: http://www.slideshare.net/LIBRERUM/els-insectes-primaria